maanantai 12. syyskuuta 2011

SIvistystä vai ahneutta?


Anna-Mili Tölkkö














SIVISTYSTÄ vai AHNEUTTA

Keskustelua koulutuksen näkymistä 
leikkauslistojen Suomessa ja Chilessä

Anna-Mili Tölkkö, erityisopettajaopiskelija
Jaana Kanninen, toimittaja
Rauni Salminen, teatteriohjaaja
Chasa Baudrand, valokuvaaja
JP Väisänen, Pand Taiteilijat rauhan puolesta pj

tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton - tervetuloa!
PAND Taiteilijat rauhan puolesta 5. Linja 2 E, 050 5738598

SIVISTYSTÄ VAI AHNEUTTA - KESKUSTELUA KOULUTUSPOLITIIKASTA CHILESSÄ JA SUOMESSA







torstai 1. syyskuuta 2011

Pommitukset eivät ratkaise ongelmia! Rauha Libyaan!















Kannanotto -1,9,2011

Libyassa on edessä epävarma siirtymäaika, jonka lopputulos on vielä arvoitus. Maan sisäiseen valtataisteluun ovat valitettavasti sekaantuneet sotilallisella väliintulolla eräät ulkovallat sekä sotilasliitto Nato. On selvää, että parempi tulos saavutettaisiin panostamalla rauhanomaisiin keinoihin ja diplomatiaan.

YK:n valtuudet ylitetty

Nato ja länsiliittouma hyökkäsivät Libyaan näiden omien sanojensa mukaan ”suojellakseen siviilejä” Muammar Gaddafin julmuuksilta, ja sai lentokieltoalueen muodostamiseksi valtuudet YK:n turvallisuusneuvostolta. Myöhemmin on tullut kaikille selväksi, että ”siviilien suojelun” sijasta kyse oli sotilaallisen vallanvaihdoksen toteuttamisesta Libyassa. On myös selvää, että YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman myöntämät valtuudet ylitettiin monin tavoin ja tarkoituksellisesti. Liittouma ilmoittikin myöhemmin avoimesti tavoittelevansa Gaddafin syrjäyttämistä.

Tämän 'humanitaarisen' intervention todelliset perusteet ovat tietysti strategiset tavoitteet ja öljy. Gaddafin kanssa pitkään yhteistyötä tehneet suurvallat halusivat tukevamman jalansijan maan luonnonvarojen hallintaan.


Me allekirjoittaneet emme voi hyväksyä tällaisia menettelytapoja. Ei ole mitenkään hyväksyttävää, että maailman rikkaimmat valtiot katsovat asiakseen vaihtaa eri maihin itselleen mieluisia johtajia sodan avulla. Sodasta kärsivät aina pahiten siviilit, joilla ei kuitenkaan ole minkäänlaista sanansijaa mahtimaiden strategiapöydissä.

Kansainvälisen yhteisön tulisi välittömästi lopettaa sotilaallinen sekaantuminen Libyan tilanteeseen. Mahdollinen jatko-operaatio demokratiakehityksen takaamiseksi on saatettava suoraan YK:n ja OAU:n alaisuuteen. Asevientikielto on asetettava voimaan.

Me allekirjoittaneet vaadimme ulkomaisia sotavoimia poistumaan Libyasta. Vaadimme, että Libyan kohtalosta saa päättää Libyan kansa, eivät Naton, USA:n tai EU:n johtajat. Libyan jäädytettyjen varojen lisäksi pommituksista vastuussa olleiden maiden tulee myös kantaa taloudellista vastuuta tuhotun infrastruktuurin jälleenrakentamisessa ja siviiliuhrien omaisten tukemisessa. Kaikkien sodan osapuolten ihmisoikeusrikosten selvittäminen on annettava puolueettoman tahon vastuulle.

PAND Taiteilijat rauhan puolesta, Suomen Rauhan puolustajat, Suomen Hands off Venezuela