keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Mihin kaikkeen Suomen pitää sotilaallisesti osallistua?

28.6. PANDIN rauhandebatti ”Miten Suomi osallistuu maailman sotiin” keskustelua mm. miehittämättömistä lennokeista ja Pohjoiskalotista vauhdittaa rauhanaktivisti ja psykologi Kerstin Tuomala



Mitä tapahtuu Kemijärvellä?

 Tammikuussa oli artikkeli lehdessä otsikolla: Kupattu Kemijärvi elpyy. Siinä mm kerrottiin että liimapalkkitehtaan toiminta on päässyt hyvin alkuun, vaikka sillä hetkellä osa työntekijöistä oli pakkolomalla. 

Vähän myöhemmin keväällä kerrottiin että tehdas oli lopetettu. Kerrottiin myös että asukasluku on vähentynyt runsaassa kymmenessä vuodessa 184341:stä 14 503:een. Myös työpaikat ovat vähentyneet 6000;sta 4609:ään. N 5 vuotta sitten lopetettiin kannattava valtioenemmistöinen sellutehdas. Keskustan Mauri Pekarinen toimi silloin teollisuus- ja elinkeinoministerinä. Massaliikkeen voimakas vastarinta ei auttanut. 

Muutama vuosi aikaisemmin, n 2005 ranskalaisen sotateollisuuden (Safran, Sagem) tytäryhtiö Robonic perusti miehittämättömien lennokkien testausalueen (RATUFC) Kemijärven lentokenttään. 

Instalaatioon käytettiin yhteiskunnan varoja. RATUFC'illa Robonic hallinnoi 11.000 km2 ilmatilaaja Kemijärven, Sallan, Pelkosenniemen ja Savukosken yllä myötäillen Venäjän rajaa n 100 km pituisen matkan vain 30 km etäisyydellä rajasta. Se mainostaa hoitavansa asiakkailleen kaikki luvat Suomen viranomaisilta kuntoon. 

RATUFC'illa voi käyttää kiitorataa tai vaihtoehtoisesti katapultteja, voi harjoitella lennokkeja taktisesti sekä maalitauluina. Se mainostaa Kemijärveä arktisena ja harvaanasuttuna alueena, jossa ei ole häiriöitä, eikä ylimääräisiä silmiä. 

Miehittämättömiä lennokkeja voidaan käyttää siviilitarkoituksessa, esim kadonneiden etsinnässä, mutta pääasiallisesti ne käytetään sotilaallisesti, vakoilu- ja taistelutehtävissä. 

Nato on käyttänyt niitä mm Afganistanissa, Pakistanissa ja Jemenissa ja Israel on käyttänyt niitä Gazassa. Niitä ohjataan tietotekniikalla satelliittien avulla. Valkoinen talo on tänä vuonna myöntänyt suorittavansa "valikoitua murhia" niiden avulla. "Valittava sivuvaikutus", kuten Nato on asian ilmaissut, on siviilien tappaminen. 

Afganistanissa on arvioitu siviilien kuolemat olevan n kolmasosa verrattuna vihollisjoukkojen tappioihin, mutta Pakistanissa on arvioitu sama suhde olevan viisikymmentä siviiliä yhtä vihollis-sotilasta kohti.  

Lennokit tulevat hiljaa ja pudottavat pomminsa yllättäen niin että siviilit eivät kerkiä suojautua. Se herättää vihaa kansan keskuudessa ja lisää jännitystä. Vuosina 2009 - 2010 kehitettiin valmiutta miehittämättömien lennokkien kuljettajien kouluttamiseksi RATUFC'in alueella. 

Siihen käytettiin verorahoja Lapin liiton, elykeskuksen sekä EU:n kehittämis- ja sosiaalirahastojen kautta n 600.000 euroa.Robonic'in toiminta itä-Lapissa ei tuo työpaikkoja, koska se on salaista ja työllistävää vaikutusta ei ole. 

Katapultit pystytään hoitamaan yhdellä tai muutamalla miehellä. On väitetty että RATUFC käytetään vain siviilitarkoitukseen, mutta Robonic'in sivuilta tulee toisenlainen käsitys.

Muualla maailmalla on huomattu, että missä sotilaalliset viritykset lisääntyvät, vähennetään työpaikkoja ja sen myötä siviiliväestöä. Näin on käynyt muunmuassa Pohjois-Norjan Vardössä lähellä Venäjän rajaa. 

Kun USA siirsi sinne korkeatehoisen tutkan Kaliforniasta osana ohjuspuolustusjärjestelmäänsä, Norjan valtio vähensi 200 työpaikkoja paikkakunnalta. Onko samanlainen yhteys työpaikkojen sulkemisella ja RATUFC'in perustamisella Kemijärvellä? 

Olen yrittänyt peräänkuuluttaa kuka on voinut antaa lupaa käyttää Lapin ilmatilaa vieraiden maiden sotamateriaalin testaamiseen, mutta toistaiseksi olen saanut vastauksen: en tiedä. Markus Mustajärvi kertoi kysyneensä asiaa eduskunnassa, mutta ei siinäkään asia selvinnyt. 

Vuonna 2005 kun RATUFC'in aluetta perustettiin puolustusministerinä oli Seppo Kääriäinen (kesk) ja ulkoministerinä Erkki Tuomioja (sos.dem). Hannes Manninen (kesk) oli silloin alue- ja kuntaministerinä. Kun miehittämättömien lennokien "kuljettajien" koulutustoimnta alkoi alueella, oli Jyri Häkämies (kok) puolustusministeri ja Alexander Stubb (kok) ulkoministeri. 

Mutta kuitenkin tärkein on kysymys siitä, kuka lopettaa sellaisen toiminnan ja vaatii tilalle työpaikkoja alueen 
ihmiselle. 

Uskon että siihen ei pysty muu kuin massaliikkeen kaltainen ja vielä suurempi joukkoliike. 

Lähteet: Robonic'in ja Kemijärven kaupungin kotisivut; Pohjolan Sanomat 12.1.2012; Bård Wormdal: Satellitkrigen; Convenient Killing, Armed Drones and the "Playstation" Mentality, The Followship of reconciliation, England.  Kerstin Tuomala  






perjantai 1. kesäkuuta 2012

re-clip: planetary nine (valokuvia) RAUHANGALLERIASSA KESÄKUUSSA 2O12




re-clip esillä PANDIN RAUHANGALLERIASSA  kesäkuussa 2012 näyttelyllä  planetary nine (valokuvia)
http://www.re-clip.co.nr


re-clip: planetary nine
Näyttelyn avajaiset: 1.6. klo.17-21
Näyttely auki kesäkuun ajan Pandin tapahtumien mukaan
Lisätietoja: r3clip@gmail.com



Re-clip on helsinkiläinen kuvan ja äänen parissa työskentelevä
anonyymi taiteen ystävä.

PANDin rauhan galleriassa esillä oleva näyttelyni koostuu kuvaamistani abstrakteista ja värikylläisistä dia-kuvista, joista olen tehnyt vedoksia.

Viime aikoina olen työstänyt erilaisia valokuvasarjoja, joiden pääpaino on dokumentaarisuuden sijaan graafisuudella sekä kuvan sen ottamispaikasta riippumattomien puolien esille tuomisessa.

Näyttelyn nimi "planetary nine" on sanaleikki tästä prosessista. Kuvat
pelkistettyinä pelkiksi muotojen ja värien erilaisiksi variaatioiksi
muuttuvat luonteeltaan universaaleiksi ja jää katsojan mielikuvituksen varaan mihin hän ne assosioi.